Betrokkenheid ouders
Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?
De Samenspraak:
Onze nieuwsbrief heeft de naam Samenspraak en verschijnt 1 keer in de veertien dagen via Social Schools en staat op onze website.
Het Samenspel verscheen vele jaren, maar omdat ouders nu veel informatie krijgen via Social Schools is er besloten dat er met ingang van het schooljaar 2022/2023 geen Samenspel meer verschijnt.
Ouderbetrokkenheid kan ook plaatsvinden door het samen organiseren van activiteiten voor de kinderen, het samen zorgdragen, het samen werken en het samen verantwoordelijk zijn voor de IKC Sint Maarten. Ieder in zijn of haar eigen rol.
Zonder ouders kunnen we niet. We hebben elkaar nodig: kind-ouders-school!
Op welke manier informeert deze school de ouders?
Tijdens het schooljaar hebben wij meerdere contactmomenten met ouders gepland waarin wij hen informeren over de ontwikkeling van hun kind. In de eerste 4 weken van het schooljaar voert elke leerkracht een ‘kennismakingsgesprek met de ouders van de leerlingen. Dit zijn onze Gouden Week gesprekken, thema hierbij is: Leer ons uw kind kennen. De leerkrachten van de groepen 8 bespreken dan het pré-advies met de ouders en hun kind. In deze zelfde periode organiseren wij informatie-avonden voor de ouders.
Zo rond de 12e-14e schoolweek organiseren wij 15-minutengesprekken op school. De leerkrachten informeren de ouders over de ontwikkeling van hun kind. In deze periode is er voor de ouders van de groepen 8 een informatie-avond over het voortgezet onderwijs op het Marne College, Bogerman, RSG en/of Nordwin College.
Rond de 22e-24e week krijgen de leerlingen van de groepen 2 t/m 8 een rapport mee waarover wij de week daarna met de ouders een gesprek voeren tijdens de 15-minutengesprekken. De leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 zijn bij dit gesprek aanwezig en spreken met de leerkracht en hun ouders mee over hun eigen ontwikkeling. Met de ouders en leerlingen van groep 8 wordt het voorlopig advies dan ook besproken.
In groep 8 vinden de gesprekken met ouders en leerling in februari plaats betreffende advisering voortgezet onderwijs.
Nadat de rapporten in februari zijn meegegeven vinden er in de daarop volgende weken weer gesprekken plaats.
In april ontvangen de leerlingen van groep 8 hun eindadvies en kan er mogelijk een herziening plaatsvinden. Dit zal altijd in gesprek met ouders en leerlingen gebeuren.
Mocht er sprake zijn van mogelijke doublure dan nemen de leerkrachten dit zo snel mogelijk mee in de gesprekken met ouders.
In de een na laatste week van het schooljaar krijgen alle leerlingen (weer) een rapport. Ouders die daar behoefte aan hebben kunnen hierop een korte toelichting krijgen. Zij geven dat dan zelf aan bij de groepsleerkracht van hun kind. Omdat wij veel waarde hechten aan goed contact met ouders over de leerlingen zijn gesprekken tussen deze rapportagemomenten ook mogelijk, zowel op initiatief van de ouders als van de groepsleerkrachten. Alle ouders hebben recht op informatie betreffende hun kind. Voor ouders die gescheiden zijn geldt dit ook. De volgende richtlijnen volgen wij in geval van gescheiden ouders:
- Oudergesprekken worden in principe met beide ouders samengehouden.
- De school kan bij zwaarwegende redenen besluiten twee aparte oudergesprekken te voeren.
- De school kan bij zwaarwegende redenen besluiten twee aparte oudergesprekken te voeren.
- De ouder die het ouderlijk toezicht heeft, heeft de wettelijke verplichting om de andere ouder op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van het kind.
- Als er geen contact is tussen de ouders moet de school hiervan op de hoogte worden gebracht.
- De school verschaft beide ouders dezelfde informatie.
- De school heeft en houdt ten alle tijde een onpartijdige rol.
Om de twee weken ontvangen ouders van het IKC via Social Schools/e-mail de nieuwsbrief Samenspraak. Daarnaast worden ouders door leerkrachten via Social Schools op de hoogte gehouden van (speciale) activiteiten van de groep.
Ook binnen onze kinderopvang worden ouders geïnformeerd over de ontwikkeling van hun kind. Deze gesprekken vinden plaats n.a.v. het kindvolgsysteem wat door de pedagogisch medewerkers wordt ingevuld. Dit gebeurt zo rond de 1e, 2e en 3e verjaardag. Ook sluiten we een opvangperiode (bijvoorbeeld als een kind 4 jaar wordt) altijd af met een eindgesprek.
Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?
Ouders praten mee via:
- Schooladviescommissie
- Oudervereniging
- Medezeggenschapsraad